Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram

Facebook ikon Akadálymentes verzió ikon

Pedagógusoknak

A mindennapi közlekedés legsérülékenyebb és legveszélyeztetettebb csoportját a gyerekek képezik, köszönhetően annak, hogy életkoruknál fogva tájékozódási, észlelési és koordinációs képességeik még fejlődő szakaszban vannak, valamint, hogy még kevés tapasztalattal rendelkeznek. Helyzetük még nagyobb odafigyelést kíván, amikor kerékpárra ülnek, hiszen előbb-utóbb a forgalom önálló résztvevőivé fognak válni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a biztonságos közlekedésre való felkészítésük minél hamarább megkezdődjön. Ebben a folyamatban legalább annyira fontos szerepet játszik a játékosság és kreativitás, mint a saját nyelvükön megfogalmazott elméleti képzés. 

A gyermekek biztonsága érdekében jól összehangolt közös munkára van szükség, hiszen nem csupán az ő felelősségük, hogy mennyire biztonságos magatartást tanúsítanak közlekedés közben. A megfelelő minták kialakításában és a közlekedésbiztonsági alapelvek átadásában a szülőknek és a tanároknak egyaránt meghatározó szerepe van.

Az elmúlt években számos program, intézkedés kiemelt hangsúlyt fektetett az oktatásra nevelésre, közlekedésre felkészítésre, és az élethosszig tartó tanulásra. A legátfogóbb intézkedés az Élet Úton program elindítása volt 2011-ben, melynek alapító tagjai a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, és a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.. Az állami és háttérintézmények, a szakmai és civil szervezetek mellett mára már számos gazdasági szervezet is tagjává vált; ez is mutatja a program jelentőségét. Legfontosabb alapelve, hogy a törvényi kötelezettség okán állami feladatként megjelenő közlekedésre nevelést és a járművezető-képzést egységes rendszerként kezeli. Ez azt jelenti, hogy közlekedésre nevelés alapozza meg a járművezető képzést.
Bíztató előrelépést hozhat az általános iskolások közlekedésre nevelésében, hogy az oktatásért felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma 2013. március végén a szabadon választható tantárgyak közé beemelte a Bringa Akadémia tantárgyat. Az új tantárgyat az általános iskolák a 3–4. illetve az 5–6. évfolyamokon választhatják, heti 1–1 órában. A két év alatt a gyerekek összesen 64 órában foglalkoznak a közlekedési szabályokkal – ennek keretében KERSZ vizsgát is tesznek –, valamint a gyakorlati közlekedési ismeretekkel. Az oktatás eszköze a kerékpár, amellyel életszerű közlekedési szituációkat gyakorolnak az iskolaudvaron, később pedig rövidebb túrák során. A program része az erdei túraismeretek oktatása is. Ezt a képzést a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium minden lehetséges módon támogatja és illeszti a folyó és jövőbeni programjaihoz.

Évente 20 és 50 között van azoknak a közösségi rendezvényeknek a száma, ahol megjelenítjük a szaktárca kezdeményezésére a közúti közlekedési ismereteket, támogatjuk a gyermekek biztonságos közlekedésre felkészítését. A közösségi rendezvényeken túl rendszeresek az óvodákban, általános iskolákban is a kerékpáros közlekedésbiztonsági programok, általában az Iskola Rendőre program támogatásával. A legnagyobb rendezvények a teljesség igénye nélkül: Gyerekvilág kiállítás, Autómentes Nap (fővárosi rendezvénye), Zánkai Közlekedésbiztonsági Nap. 2013-ban került először megrendezésre, a Országos Baleset-megelőzési Bizottság tanévkezdeti kampányának lezárásaként szeptember végén minden megyeszékhelyen egy időben a „KRESZ-FESZT” elnevezésű országos közlekedésbiztonsági prevenciós program az óvodás és általános iskolás gyermekek részére; a 19 megyei helyszínen több mint 5000 óvodás és általános iskolás gyermek tanult biztonságosan közlekedni. (A programban a már előzetesen nevezett óvodák és általános iskolák vettek részt.)

Több kiadvány is elkészült a közlekedési szabályismeret növeléséért az elmúlt években, korcsoportok szerint specializálva kisiskolásoknak, óvodásoknak, és az aktív felnőtt lakosság részére, ezek a letölthető dokumentumok között érhetőek el.

Bejelentkezés

Kérjük jelentkezzen be az e-mailben küldött adatokkal.

Regisztráció

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása - a közúti közlekedés biztonságát szolgáló köznevelési intézményi nevelési tevékenység” című pályázat 1. fordulójára történő regisztráció lezárult, megértését köszönjük!


    Fontos! Amennyiben Ön nem a KILK fenntartása alá tartozó, de általános iskolai tevékenységet ellátó oktatási intézmény, úgy kérjük, a pályázati lehetőségekkel kapcsolatosan keresse meg e-mailben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolattartóját.