Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram

Facebook ikon Akadálymentes verzió ikon

Lite Ride – "Légy az őrangyalom!" Közlekedésbiztonsági családi nap 2017

Nagy érdeklődés fogadta 2017. szeptember 30-án az ORFK–OBB (Országos Balesetmegelőzési Bizottság), a ZIM Stúdió és a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. együttműködésében a második alkalommal megrendezett Lite Ride - avagy "Légy az őrangyalom!" Közlekedésbiztonsági családi napot a Budapest 11. kerületi Bikás parkban. A rendezvényen kicsik és nagyok egyaránt találtak koruknak megfelelő aktivitásokat. A rendezvényen közel ezer érdeklődő fordult meg.


kerékpáros ügyességi pálya

A résztvevők számos – a KTI által biztosított – közlekedésbiztonsági aktivitáson vehettek részt; ilyen volt például a mobil város, az RC modellautó vezetés, egy, az idősekre fókuszáló érzékenyítő program, láthatósági sátor, kerékpáros ügyességi pálya, KRESZ tesztek kitöltése, kreatív foglalkoztató sarok (közlekedéssel kapcsolatos színezők, kifestők, kivágók), terepszőnyegek, óriás társasjáték. Ezeken kívül a gyermekek és a felnőttek egyaránt részt vehettek a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a XI. Kerületi Rendőrkapitányság programjain is, így beleülhettek egy rendőrautóba; egy biztonsági öv szimulátor segítségével szembesülhettek azzal, hogy az öv még kis ütközés esetén is mennyire fontos; kerékpáros ügyességi pályán fejleszthették képességeiket; a felnőttek részeg szemüveg segítségével élhették át józanon az ittas közlekedés bizonytalanságát; segédmotoros kerékpár szimulátoron gyakorolhattak; stb.A rendezvényen különféle aktivitásokkal vett részt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (tűzoltóautó felszereléseinek bemutatása, kipróbálása, katasztrófavédelmi bemutató), a Magyar Vöröskereszt (elsősegély-nyújtási ismeretek), a Magyar Autóklub (ügyességi gokartpálya, személygépkocsi szimulátor), a BKK – Budapesti Közlekedési Központ (interaktív óriás társasjáték), a FOR-VID Forgalomtechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (kerékpáros ügyességi pálya kicsiknek, láthatósági kisbusz), illetve a Recikli Kerékpárműhely (BRINGAMAX program, kerékpáros gyorstalpaló) is.


Mobil város

A gyermekek két közlekedésbiztonsági program között az ugrálóvárban lazíthattak, de akár a színpadon fellépő Handabanda együttest, a Gyík zenekart vagy a Slam Poetry előadásokat is hallgathatták.
A nagyközönség számára szánt programok mellett pedig egy megbeszélés is zajlott a VIP sátorban, amely a 11. kerület közlekedésbiztonságának kérdéskörét tárgyalta. A beszélgetésen részt vett Dr. Hoffmann Tamás, a kerület polgármestere, Király Nóra alpolgármester asszony, Dr. Molnár László alpolgármester, Berzai Zsolt rendőr alezredes, Dr. Liskány Csaba rendőr alezredes, Pócsik Attila tűzoltó ezredes és Berta Tamás, a KTI Közlekedésbiztonsági Kutatóközpontjának vezetője.

Az érdeklődők az egyes állomásokon pecséteket is gyűjthettek, amelyeket az infosátornál különböző ajándékokra tudtak beváltani, pl. fényvisszaverő tárgyakra, láthatósági mellényre, kerékpáros felszerelési tárgyakra stb. Minél nagyobb volt egy ajándék, annál több aktivitást kellett teljesíteni hozzá, ami ösztönzőleg hatott gyermekekre és szülőkre egyaránt. Az ajándékokon kívül pedig mindenki az életkorának megfelelő ingyenes közlekedésbiztonsági szóróanyagokból is válogathatott.