Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram

Facebook ikon Akadálymentes verzió ikon

Így zárult a Biztonságos Óvoda pályázat

A legjobb közlekedésre nevelési programot kidolgozó és megvalósító óvodákat díjazta Mosóczi László közlekedésért felelős helyettes államtitkár 2016. június 16-án a Ferencvárosi Kicsi Bocs Óvodában. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. által az Élet Úton program keretében meghirdetett „Biztonságos Óvoda” országos pályázat célja az volt, hogy az országban fellelhető legjobb óvodai gyakorlatokat összegyűjtse, díjazza, és a hatékony programokat közzé téve segítséget nyújtson azoknak az óvodáknak, amelyek hasonló kezdeményezéseket terveznek megvalósítani. A díjak kiosztása mellett Mosóczi László ünnepélyesen átadta azt a KRESZ-parkot is, amelyet a rendezvénynek otthont adó nyertes ferencvárosi óvoda kapott jutalmul, és amelyet az óvoda gyermekei nyomban birtokba is vettek.A Biztonságos Óvoda program során felkészített trénerek keresték fel az érdeklődő intézményeket, konzultációval és mintafoglalkozáson mutatva be, hogy a közlekedés érdekes és motiváló témakör, illetve hogy az ismeretek játékos formában is átadhatóak. A meglátogatott óvodákban a gyermekek "OviJogsit" és beragasztható matricákat kaptak, a résztvevő intézmények pedig vállalták, hogy a közlekedési témacsoportot beépítik nevelési programjukba, és közlekedési koordinátort jelölnek ki. A program végén a tréner és a pedagógusok kérdőív segítségével mérték fel az óvodások tudását, közlekedési ismereteit. A "Biztonságos Óvoda" címet az első kétszáz, érvényes pályázatot benyújtó, minden programelemet teljesítő intézmény nyerhette el. Az óvodák emellett saját jó gyakorlataikat önálló pályázati részben mérethették meg; az öt legjobb pályamunkát szakmai zsűri választotta ki, a nyertesek pedig teljes KRESZ-pályát nyertek.A program záró rendezvényét Berta Tamás, a KTI Közlekedésbiztonsági Központjának központvezetője nyitotta meg, röviden ismertetve a pályázat célját és eredményeit, illetve bemutatta az eseményen felszólaló meghívott vendégeket, elsőként Zombory Miklóst, Ferencváros alpolgármesterét kérve fel köszöntő beszédének elmondására. Zombory Miklós „házigazdaként” hangsúlyozta, hogy a Ferencvárosi önkormányzat mindig is elkötelezett volt a bölcsődék, óvodák ez irányú fejlesztése mellett. Az alpolgármester egyébként maga is személyesen kötődik a közlekedésre nevelés témájához, hiszen huszonhét évig foglalkozott gyermekekkel a 11. kerületi önkormányzat közlekedési referenseként. „A közlekedésre nevelés kapcsán számomra az a legfontosabb érv, hogy hiába végez kitűnő bizonyítvánnyal egy tanuló, ha utána egy gépkocsi elüti” – szögezte le Zombory Miklós, rámutatva arra, hogy mennyire fontos szerepe van a gyerekek megfelelő közlekedési célú felkészítésének is. Elmondta továbbá, hogy a kerületben további két hasonló óvodai KRESZ-parkot terveznek átadni.


Berta Tamás, a KTI Közlekedésbiztonsági Központjának központvezetője


Zombory Miklós, Ferencváros alpolgármestere

Ferencváros alpolgármesterét követően Mosóczi László közlekedésért felelős helyettes államtitkár köszöntötte az egybegyűlteket, egyúttal emlékeztetve őket Magyarország európai uniós vállalására, amelyet a közúti közlekedés biztonsága terén – számos más uniós tagállammal együtt – 2020-as határidővel tett, egyúttal hozzáfűzve, hogy a halálos balesetek 50%-os csökkentése csak akkor érhető el, ha a közlekedésre nevelés is kiemelt szerepet kap. „A fejlesztési minisztérium küldetésének érzi, hogy minden lehetséges módon támogassa a lehető legkorábban elkezdett közlekedésre nevelést, ezzel alapozva meg a hazai közlekedéskultúra fejlődését” – szögezte le, utalva arra is, hogy a statisztikák szerint azok, akik már egész fiatal kortól részesülnek megfelelő felkészítésben, eredményesebbek a jogosítványszerzés során is. Mosóczi László köszönetét fejezte ki a pályázat minden résztvevőjének, óvodapedagógusoknak és trénereknek egyaránt, aki közreműködtek az eredmények elérésében, zárszóul pedig az óvodásokhoz szólt, és arra buzdította őket, hogy mindig tartsák be a szabályokat, és erre emlékeztessenek is mindenkit, akit „szabálytalanságon érnek”.


Mosóczi László közlekedésért felelős helyettes államtitkár

A zárórendezvény utolsó felszólalójaként Dr. Bói Loránd, a KTI üzletágvezetője és ügyvezető általános helyettese elmondta, hogy az intézet számára nagy megtiszteltetést jelentett a programban való részvétel lehetősége, hiszen nagyon fontos feladatról van szó: szakmailag, módszertanilag ebben az életkorban lehet ugyanis megalapozni azt a tudást, amelyet iskolásként vagy felnőttként továbbfejlesztve biztosítja a biztonságos közlekedési szokások kialakulását. Nehéz dolga volt a zsűrinek, hiszen komoly szakmai anyagok érkeztek be a pályázatra, jegyezte meg Dr. Bói Lóránd, hozzátéve, hogy a magas szakmai színvonalnak köszönhetően a módszertani leírásokat azok összegzését követően hasznosítani fogják az Élet Úton programban.


Dr. Bói Loránd, a KTI üzletágvezetője és ügyvezető általános helyettese

Közlekedésre nevelés a gyakorlatban
A program záróeseménye a Kicsi Bocs Óvoda gyermekeinek is tartogatott élményeket, hiszen nemcsak a frissen átadott KRESZ-parkot vehették birtokukba, de egyéb játékos feladatok is vártak rájuk: egy városi útrendszert ábrázoló szőnyegen felállított miniatűr KRESZ-táblák segítségével ismerkedhettek a legfontosabb közúti jelzőtáblák jelentésével, közúti jelzőlámpát ábrázoló rajzot színezhettek ki a különböző fényjelzések színei szerint, illetve egy szemléletes plakát segítségével gyűjthették össze, hogy melyek a kerékpár kötelező, illetve ajánlott felszerelései. Természetesen a legnagyobb kalandot maga a mini KRESZ-táblákkal és közúti jelzésekkel ellátott KRESZ-pálya jelentette, ahová a gyerekek lábbal hajtós kismotorral és kerékpárral, illetve fejükön kerékpáros fejvédővel hajthattak fel, és a megfelelő szabályok átismétlését követően mutathatták be, hogyan tudnak egyszerre gyorsan, de szabályosan közlekedni. A különböző foglalkozásokat a KTI közlekedésre nevelésben jártas munkatársai vezették.

A pályázat nyertes óvodái
A Biztonságos óvoda pályázat nyerteseit azon intézmények közül válogatta ki a szakmai zsűri, amelyek a leghatékonyabbnak bizonyuló pályaművet nyújtották be saját közlekedésre nevelési programjukról. Az elismeréseket és a hozzájuk kapcsolódó ajándékokat Mosóczi László adta át az alább felsorolt győztes óvodák megjelent képviselőinek.
  • Gyula Város Egyesített Óvodájának Tagintézménye, a Béke Sugárúti Óvoda: komplex közlekedésre nevelési program
  • Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodája, Hajdúböszörmény: „Közlekedj okosan” program
  • Besenyőteleki Bóbita Óvoda és Bölcsőde: óvodai közlekedési hét
  • Paksi Napsugár Óvoda Munkácsy utcai Tagóvodája: „Hurrá, utazunk!” és „Két keréken a KRESZ parkban” program
  • Ferencvárosi Kicsi Bocs Óvoda: folyamatos közlekedésre nevelési tevékenység


A díjak átadását követően a helyettes államtitkár három óvodás gyermek közreműködésével a nemzeti színű szalagot átvágva ünnepélyesen átadta a KRESZ-pályát, amelyet a Ferencvárosi Kicsi Bocs Óvoda kapott kimagasló közlekedésre nevelési tevékenysége elismeréseként.Gratulálunk a győzteseknek!

Szöveg: Váczi Vincent
Fotó: Iró Zoltán