Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram

Facebook ikon Akadálymentes verzió ikon

A Biztonságos Óvoda 2017 díjátadó ünnepsége

Második alkalommal került megrendezésre a Biztonságos Óvoda program, amelynek a 2017. június 22-én a budapesti Minipoliszban szervezett díjátadó ünnepsége a győztes óvodák pedagógusainak és óvodásainak egyaránt nagy örömmel szolgált: míg az óvónők a díjakat vehették át, addig a gyerekek szabadon kipróbálhatták a Minipolisz valamennyi játékát és helyszínét. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. szervezésében meghirdetett pályázat legfontosabb célja az óvodák pedagógiai programjába illeszthető közúti közlekedésbiztonsági módszertani segédletek megismertetése az intézményekkel, az óvodapedagógusokkal, illetve a közlekedésre nevelési tevékenység támogatása. A tavaly meghirdetett lehetőségre 350 óvoda jelentkezett. A mintaprogram sikere és a fokozott érdeklődés a program folytatását indokolta, és idén már 480 intézmény pályázott.A fejlesztési tárca már kisgyermekkortól fontosnak tartja a közlekedéshez való megfelelő hozzáállás kialakítását, és a Biztonságos Óvoda programon keresztül is arra törekszik, hogy a közlekedésbiztonsági nevelési programok megvalósítását támogatva minél több gyermekhez és családjukhoz juttassa el a legfontosabb információkat, megszerettetve velük a tudatos, biztonságos közlekedést.

Az óvodák 2017. április 10-ig jelentkezhettek az idei pályázatra, és a határidőig 480 érvényes pályázat érkezett. Az első  sikeresen jelentkező kétszáz intézmény módszertani anyagokat és segédeszközöket kapott a kisgyermekek közlekedésre nevelésének elindításához.  Az intézményeket kijelölt tréner kereste fel, és egy mintafoglalkozás keretében mutatta be a KTI által kidolgozott közlekedésre nevelési módszertant, illetve konzultációt tartott az óvodapedagógusok részére. A szakember a gyerekek közlekedési ismeretszintjének felmérése után oktatási segédanyagokat, a gyermekbiztonsági rendszerek használatát bemutató magasságmérőt, „Ovi Jogsikat” és matricákat adott át az intézményeknek. A kétszáz sikeresen pályázó intézmény részére a program keretében a Biztonságos Óvoda cím elnyerését elismerő oklevél mellett az épületre kihelyezhető plakett is átadásra került.
 
Az első kétszáz sikeres jelentkező óvoda közé bekerült intézmények „Hogyan hasznosítanék egy KRESZ pályát” címmel egy ötletpályázaton is részt vehettek, amelynek keretében bemutathatták elképzeléseiket, saját jó gyakorlataikat. A második fordulóra hetven érvényes pályázati anyag érkezett be, az öt nyertes óvodát pedig egy szakmai zsűri választotta ki. A nyertesek egy-egy komplex, a gyakorlati közlekedésre nevelést segítő eszközcsomagot – KRESZ pályát és interaktív oktatótáblát – kaptak.A kiválasztásuknál fontos szempont volt az egyediség, kreativitás és a nevelési programba való integrálhatóság. A díjakat Dr. Erb Szilvia, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Gépjármű-közlekedési és Vasúti Szabályozási Főosztályának vezetője és Dr. Bói Lóránd, a Közlekedéstudományi Intézet közlekedéstudományi üzletágvezetője adták át.


Dr. Erb Szilvia, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Gépjármű-közlekedési és Vasúti Szabályozási Főosztályának vezetője

Az öt nyertes intézmény:
Ladánybenei Csiribiri Óvoda, Ladánybene
Eszterlánc Óvoda
Összevont Óvodai Intézmény II. számú Csokonai úti tagintézménye
Nagykovácsi Kispatak Óvoda, Nagykovácsi
Ajka Városi Óvoda/Patakparti, AjkaA nyertesek mellett volt három további intézmény, amelyek pályázati anyaga szintén kiemelkedő volt, ezért ezeknek az intézményeknek a szakmai zsűri különdíjat szavazott meg. A különdíj nagyobb értékű sportszerutalvány, amelyekből az óvodák a közlekedésre nevelés megvalósításához szükséges eszközöket vehetnek.

Az öt különdíjas intézmény:
Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda/Százszorszép Óvoda,
Bükkábrányi Napsugár Óvoda, Bölcsőde és Konyha, Bükkábrány
Hódmezővásárhelyi Égbőlpottyant Evangélikus Óvoda, Hódmezővásárhely
Gratulálunk a nyertes óvodáknak!