Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram

Facebook ikon Akadálymentes verzió ikon

A Biztonság Hete

Első alkalommal és egyúttal hagyományteremtő szándékkal került megrendezésre A Biztonság Hete 2017. szeptember 18–22. között a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság együttműködésében. A rendezvénysorozat elsődleges célcsoportját a gyerekek alkották, hiszen ők jelentik az egyik legveszélyeztetettebb korcsoportot a közlekedési és az otthoni balesetek vonatkozásában.Szeptember 20-a a Gyermekek Világnapja, és egyúttal a Biztosítási Világnap is, szeptember 21-e pedig tavaly óta az EDWARD (Közúti Áldozatok Nélküli Európai Nap) hivatalos dátuma. E három alkalom találkozásából született meg A Biztonság Hetének elképzelése, tájékoztatott Pandurics Anett, a MABISZ elnöke a rendezvénysorozathoz kapcsolódó sajtótájékoztatón, amelyhez a Budapesti Corvinus Egyetem szolgált helyszínül. A tanévkezdéshez kapcsolódóan Pandurics Anett arra hívta fel a figyelmet, hogy az állam által minden 3 és 18 év közötti gyermekre kötött balesetbiztosítás nem csupán az óvodákban, iskolákban elszenvedett balesetekre vonatkozik, hanem bármely helyszínen – a Föld minden országában – és a nap 24 órájában.

Az ORFK–OBB részéről Kiss Csaba rendőr alezredes, a bizottság főtitkára szólalt fel a sajtótájékoztatón, elsőként arról tájékoztatva, hogy az Országos Balesetmegelőzési Bizottság mindig is kiemelten kezelte a szeptembert az iskolakezdés miatt, amely fokozott baleseti kockázattal jár. Éppen ezért fogadták örömmel a jelen kezdeményezést, amely révén a MABISZ-szal való összefogásban még szélesebb körben tudnak baleset-megelőzési ismereteket átadni a lakosság számára. Kiss Csaba reményét fejezte ki továbbá aziránt, hogy a kezdeményezést a jövőben az ország valamennyi megyéjére ki lehet majd terjeszteni. Emellett megjegyezte azt is, hogy a sajtótájékoztató helyszínválasztása igen szerencsés abból a szempontból, hogy az egyetemistákat baleset-megelőzési üzenetekkel nehezebb elérni, mint a gyerekeket, holott a kezdő és a fiatal járművezetők kiemelt figyelmet igényelnek a baleseti statisztikákban való felülreprezentáltságuk okán. Az EDWARD projektre utalva Kiss Csaba elmondta, hogy az európai kezdeményezéshez csatlakozók olyan fogadalmakat vállalnak, amelyekkel biztonságosabbá válhat a mindennapi közlekedésük (pl. kerülik az ittas vezetést, mindig használják a biztonsági övet, stb.).

A rendezvényen felszólalt Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár is, hangsúlyozva, hogy a tanároknak köszönhetően az iskola nagyon biztonságos hely a gyerekek számára, nagyon kevés baleset történik az oktatási intézmények falain belül. „Kevésbé állunk azonban jól az iskolán kívül” – folytatta gondolatmenetét, hozzátéve, hogy az iskolán kívül is minél inkább garantálni kell a biztonságot. A bekövetkezett bajt hivatott mérsékelni például a gyermekekre vonatkozó állami biztosítás, de a megelőzés még fontosabb, ha el akarjuk érni az EU által 2050-re kitűzött célt, azaz a nulla közúti halálesetet. „Hogyan lehet ezt a célt elérni?” – tette fel a kérdést a felsőoktatásért felelős államtitkár, aki maga válaszolva meg a kérdést a rendőri eszközök és a műszaki megoldások mellett a gyermekek nevelését emelte ki: meg kell tanítani a gyerekeket arra, hogy hogyan kell felelősen közlekedni. Ezzel kapcsolatban Palkovics László elárulta, hogy terveik szerint – a Diákparlament kezdeményezésére – az elkövetkező időszakban ingyenessé kívánják tenni a KRESZ-vizsgát az első vezetői engedély megszerzéséhez kapcsolódóan, és erősen támogatják az e-learning formájában történő KRESZ-tanulást is, amely a megjelenése óta igen hatékony tanulási módszernek bizonyul.

Közlekedésbiztonsági Flash Mob és interaktív baleset-megelőzés Józsefvárosban

Látványos kezdeményezéssel készültek a józsefvárosi Deák Diák Általános Iskola tanulói A Biztonság Hete, illetve az EDWARD üzenetének illusztrálására szeptember 21-én: láthatósági mellényt viselve formáltak egy nagy kört az iskola tornatermében, azt a nulla számot jelképezve, amennyi halálos közúti balesetet az Áldozatok Nélküli Európai Napon (és hosszú távon az év bármelyik napján) látni kívánunk. A flash mob felvezetéseként a szervezők képviselői rövid beszédben hívták fel a figyelmet a Biztonság Hete legfontosabb vonatkozásaira.Óberling József rendőr ezredes, az ORFK–OBB ügyvezető elnöke például elmondta, hogy az ilyen jellegű prevenciós programok azért fontosak, mert azt szeretnék, ha a gyerekek már úgy nőnének fel, hogy ismerik a közlekedés szabályait, megtanulták a helyes és udvarias közlekedés módját, és ezáltal sokkal kevésbé vannak kitéve a közlekedés veszélyeinek. "Fontos úgy közlekednem, hogy se magamnak, se másnak ne okozzak problémát” – fogalmazta meg a rendőr ezredes a balesetmentes közlekedés alapelvét a gyerekek számára. Az EDWARD projekt is pontosan erre hívja fel a figyelmet szerte Európában, azaz, hogy a közlekedés veszélyei odafigyeléssel elkerülhetőek.


Óberling József rendőr ezredes, az ORFK–OBB ügyvezető elnöke

Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője arról tájékoztatott, hogy a Deák Diák Általános Iskolában megszervezett rendezvény egy olyan egész hetes rendezvénysorozatnak a része, amelyet hagyományteremtő szándékkal Budapest öt különböző kerületében, illetve hat további Pest megyei városban rendeztek meg az EDWARD, a Biztosítási Világnap és a Gyermekek Világnapja alkalmának összekapcsolásával. A rendezvénysorozat célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a biztonságra, hiszen baleset nemcsak a közúton érheti az embert, sőt, kevesen tudják, hogy az otthon még veszélyesebb helyszín lehet, mint a közutak, egy év alatt ugyanis háromszor annyi tragikus baleset történik otthon, mint az utakon. „Ezek java része egy kis figyelemmel, tudatos gondolkozással megelőzhető” – hangsúlyozta Lambert Gábor, hozzátéve, hogy e tekintetben a biztosítók „önös érdekei” is egybeesnek a társadalom szélesebb érdekeivel, hiszen mindenki számára előnyösebb, ha nem adódik olyan esemény, amiért élni kellene a megkötött biztosítással. „Bízom benne, hogy a tudatos, felelősségteljes szemléletmód fokozatosan beépül az oktatásba” – zárta beszédét a MABISZ kommunikációs vezetője.


Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője

Dr. Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere bevezető gondolatként elmondta, hogy az emberek legnagyobb igénye a biztonság, és elégedetlenséget szül, ha nincs meg a biztonságérzetük. Ebbe az anyagi és a közbiztonság éppúgy beletartozik, mint a közlekedésbiztonság. A gyermekek és fiatalok e tekintetben a legkiszolgáltatottabbak. „Minden közlekedési balesetből származó sérülés, halál értelmetlen” – szögezte le dr. Sára Botond, hozzátéve, hogy éppen ezért van nagy jelentősége a jelenlegi és a hasonló rendezvényeknek. Az alpolgármester arról is beszámolt, hogy az önkormányzatnak milyen lehetőségei vannak a közlekedés biztonságának növelése terén. Elmondása szerint Józsefváros önkormányzata minden közlekedésbiztonsági témájú lakossági megkeresést figyelembe vesz, hiszen ezeket tartják a legfontosabbnak, legyen szó új zebra kialakításáról, forgalomcsillapító eszközök vagy éppen a gyermekek közlekedésére figyelmeztető táblák telepítéséről. Az önkormányzat gyakran még akkor is támogatja az ilyen jellegű beruházásokat, ha az adott intézkedés forgalmi szempontból kevésbé indokolt, de a lakosok biztonságérzetét pozitívan befolyásolja. Az idei évben az önkormányzat négy okos zebrát is telepít, amely külön jelzéssel hívja fel a gépjárművezetők figyelmét a gyerekek közlekedésére. Továbbá szintén idén döntött a képviselő-testület a „gyermekbarát város” koncepció megvalósításáról is, amely interaktív közterületi eszközök segítségével hívja fel a kisgyermekek figyelmét a közlekedés veszélyeire az óvodák környékén – tájékoztatott dr. Sára Botond.


Dr. Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere

A látványos flash mob után különböző interaktív foglalkozások várták a diákokat, amelyeken keresztül – felkészült szakemberek segítségével – megismerkedhettek a legfontosabb biztonsági tudnivalókkal a közlekedés, az otthon és a közbiztonság tekintetében. A közlekedési témájú programon például a gyerekek a kerékpár kötelező felszereléseit ismételhették át, KRESZ-totót tölthettek ki, illetve motorkerékpáros szimulátoron gyakorolhatták a szabálykövető vezetést. A Vöröskereszt állomásán a szakemberek az újraélesztés technikáját mutatták be próbababán, míg a Bűnmegelőzési Osztály munkatársai többek közt azt szemléltették a diákok aktív részvételével, hogy milyen (kellemetlen) érzés bilincset viselni. Szintén hasznos ismeretekkel gazdagodhattak a diákok a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. programján keresztül a szelektív hulladékgyűjtés előnyeit és mikéntjét illetően, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bemutatójából pedig kiderült, hogy hogyan kell értelmezni a csomagolt ételeken található minőség-megőrzési és szavatossági dátumokat.

szöveg: Váczi Vincent
fotó: Iró Zoltán