Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram

Facebook ikon Akadálymentes verzió ikon

Aktuális

Hogy lehet a biztonságos közlekedésre nevelni a gyereket?

Konferencia a közlekedésre nevelés aktuális kérdéseiről

A közlekedés fejlődése magával hozta a veszélyek növekedését is, amit nem lehet pusztán jogszabályok alkotásával csökkenteni: a megelőzés leghatékonyabb eszköze a közlekedési morál megváltoztatása lenne, amit a gyerekkorban elkezdett szisztematikus oktatással, felvilágosítással lehet elérni – fogalmazott a közlekedési hatóság elnöke az NKH által 2015 novemberében-decemberében szervezett országos konferenciasorozat budapesti előadásán.

Elindult a Mese-rajz pályázat az általános iskolák számára

A meserajz.hu csapata idén tavasszal is pályázatot hirdet az általános iskolák körében, hogy segítse a legkisebbek közlekedésbiztonsági nevelését. A pályázat védnökei: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Közlekedéstudományi Intézet. A pályázaton a közoktatási intézmények 1–4. évfolyamos tanulói indulhatnak. Szeretnénk, ha a gyerekek röviden elmesélnék, hogyan tanítják meg őket a szüleik a biztonságos közlekedés szabályaira. A kitalált vagy az életükből merített meséhez rajzoljanak, fessenek illusztrációt is, vagy akár képregény formájában is elmesélhetik történetüket.

Június közepéig végezhetőek el az ingyenes közlekedésbiztonsági képzések

Márciustól ismét elérhető a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Közlekedési Hatóság együttműködésében biztosított térítésmentes online tananyag a tanuloknak.hu és a kreszfelfrissito.hu weboldalakon. Az e-learning képzés új témakörökkel bővült: kiemelten foglalkozik a gyalogos és kerekesszékes közlekedés szabályaival, felhívja a figyelmet a diszkóbalesetek okaira és megelőzésére.

Idén tizedszer hirdetik meg a Kerékpárosbarát Pályázatokat

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Kerékpáros Magyarország Szövetséggel együttműködésben tízedik alkalommal hirdette meg Kerékpárosbarát Munkahely és Kerékpárosbarát Település pályázatait. A kerékpár, mint közlekedési és szabadidős eszköz népszerűsítéséért tenni kívánó önkormányzatok, cégek és intézmények jelentkezéseit április 2-ig várják.

„Biztonságos Óvoda” pályázat május 3-áig

„Biztonságos Óvoda” címmel pályázatot hirdet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Közlekedéstudományi Intézet közreműködésével. A pályázat célja a gyermekeket érintő legfontosabb közlekedésbiztonsági ismeretátadás támogatása. A pályázatok benyújtásának határideje 2016. május 3.

Öt éves az Élet Úton program

Öt évvel ezelőtt indult az Élet Úton, a biztonságos közlekedésre felkészítés programja, melyet a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram keretein belül indított útjára 2011 áprilisában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, együttműködve az ORFK – Országos Baleset-megelőzési Bizottsággal, a Nemzeti Közlekedési Hatósággal, illetve a Közlekedéstudományi Intézettel. Az évforduló alkalmából a Közlekedéstudományi Intézet 2016. április 12-én ünnepi találkozót és szakmai fórumot szervezett a program partnerei számára. A partnertalálkozó célja az Élet Úton program eddigi eredményeinek és a soron következő feladatainak közös áttekintése volt.

KRESZ 8-próba a Vasúttörténeti Parkban

Új életre keltek a Vasúttörténeti Park kiszolgált személykocsijai 2016. június 2-án, ahogy a muzeális vagonoknak végső otthont adó hangárt birtokukba vették az ország minden megyéjéből érkező, a verseny lázában égő általános iskolások. Az alsó és felső tagozatos diákok nemcsak ügyességüket, de közlekedési ismereteiket is összemérhették a KRESZ 8-próba elnevezésű országos verseny döntőjében versenyszellemből pedig nem volt hiány: a gyerekek minden tudásukat latba vetették, hogy kivívják az első helyet a közlekedésbiztonsági vetélkedőn.

Így zárult a Biztonságos Óvoda pályázat

A legjobb közlekedésre nevelési programot kidolgozó és megvalósító óvodákat díjazta Mosóczi László közlekedésért felelős helyettes államtitkár 2016. június 16-án a Ferencvárosi Kicsi Bocs Óvodában. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. által az Élet Úton program keretében meghirdetett „Biztonságos Óvoda” országos pályázat célja az volt, hogy az országban fellelhető legjobb óvodai gyakorlatokat összegyűjtse, díjazza, és a hatékony programokat közzé téve segítséget nyújtson azoknak az óvodáknak, amelyek hasonló kezdeményezéseket terveznek megvalósítani. A díjak kiosztása mellett Mosóczi László ünnepélyesen átadta azt a KRESZ-parkot is, amelyet a rendezvénynek otthont adó nyertes ferencvárosi óvoda kapott jutalmul, és amelyet az óvoda gyermekei nyomban birtokba is vettek.

Nico Rosberg a gyerekrajongók kérdéseinek célkeresztjében

A 2016. július 24-i Magyar Nagydíjon második helyezést szerzett Nico Rosberg, a Mercedes német Formula 1-es pilótája. A hétvégén azonban nem ez volt az egyetlen kihívás, amelynek sikerrel felelt meg: a nagydíjat megelőző napon ötven kíváncsi gyermek várta őt egy rendhagyó sajtóeseményen a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központjában, hogy feltehessék izgalmas és nem egy esetben váratlan kérdéseiket az autóversenyző hírességnek. Rosberg azonban nem jött zavarba a kérdések kereszttüzében, a gyermekek legnagyobb örömére mindenkinek választ adott, sőt, a találkozó végén aláírt pilótakesztyűjét is felajánlatta jótékonysági célokra Bozori Gabriellának, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás és Oktató Központja vezetőjének.

Biztonságra hangolás - European Road Safety Tunes

A European Road Safety Tunes nemzetközi kezdeményezés célja a fiatalkorúak halálos kimenetelű baleseteinek visszaszorítása (5%-os csökkentése) a résztvevő országokban (Ausztria, Belgium, Hollandia, Lengyelország, Csehország, Szlovénia, Spanyolország és Magyarország). A projekt időtartama 26 hónap, kiemelt célcsoportja a szakiskolában vagy szakmunkásképzőben tanuló 15–24 éves fiatal közlekedők – ugyanis ez a korcsoport gyakran védtelen közlekedőként vesz részt a közlekedésben. Ebben a korosztályban Magyarországon 2014-ben 1660 balesetet okoztak, ami az összes közlekedési baleset 10%-át teszi ki. A kezdeményezés foglalkozásain keresztül 3500 diákot kíván közvetlenül elérni, további 8000 diákot pedig a médián és a programhoz kapcsolódó művészeti alkotásokon keresztül.

Április elejéig várják a pályázatokat a Biztonságos Óvoda programban

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. szervezésében 2017-ben újra meghirdetett pályázat legfontosabb célja az óvoda pedagógiai programba integrálható közúti közlekedésbiztonsági módszertani segédletek megismertetése az intézményekkel, óvodapedagógusokkal, a közlekedésre nevelési tevékenység támogatása.

Indul a KRESZ Faktor!

A KRESZ-Faktor elsősorban fiatal (17-25 év közötti) friss jogosítványosoknak szóló teszt-sorozat, amely a biztonságos közlekedés fontosságára hívja fel a figyelmet. Az ügy mellé állt Michelisz Norbert, a túraautó-világbajnokság magyar pilótája is. A három fordulós teszt-sorozaton pedig már csak azért is érdemes részt venni, mert a főnyeremény egy Volkswagen Up!

Így látják a kamaszok a közlekedés veszélyeit

Aggodalomra és bizakodásra egyaránt okot adnak annak a kamaszok körében végzett felmérésnek az eredményei, amelyet a Mercedes-Benz Hungária Kft., az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Közlekedéstudományi Intézet egymással együttműködésében végzett el a Z generáció közlekedésbiztonsági ismereteivel kapcsolatban. A több mint ötezer tizenéves tudását és véleményét kutató reprezentatív felmérés a tudatmódosító szerek vezetés közbeni használatát, a fiataloknak a biztonsági öv használatával kapcsolatos szokásait, valamint KRESZ ismereteit vizsgálta. A kutatás eredményeit Győrfi Pál, a Mercedes-Benz közlekedésbiztonsági nagykövete ismertette a 2017. április 6-án rendezett sajtótájékoztatón.

Így zárult hazánkban a Safety Tunes

Iskolások, újságírók és közlekedési szakemberek alkotta közönség előtt zárult a European Road Safety Tunes hazai programsorozata: az eredmények bemutatására és a legjobb pályaművek díjazására 2017. április 28-án, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakgimnáziumában került sor. A 15–24 évesek közúti közlekedésbiztonságának javítását célzó nemzetközi projektet Magyarországon az Európai Unió és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával a Közlekedéstudományi Intézet valósította meg.

A Biztonságos Óvoda 2017 díjátadó ünnepsége

Második alkalommal került megrendezésre a Biztonságos Óvoda program, amelynek a 2017. június 22-én a budapesti Minipoliszban szervezett díjátadó ünnepsége a győztes óvodák pedagógusainak és óvodásainak egyaránt nagy örömmel szolgált: míg az óvónők a díjakat vehették át, addig a gyerekek szabadon kipróbálhatták a Minipolisz valamennyi játékát és helyszínét. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. szervezésében meghirdetett pályázat legfontosabb célja az óvodák pedagógiai programjába illeszthető közúti közlekedésbiztonsági módszertani segédletek megismertetése az intézményekkel, az óvodapedagógusokkal, illetve a közlekedésre nevelési tevékenység támogatása. A tavaly meghirdetett lehetőségre 350 óvoda jelentkezett. A mintaprogram sikere és a fokozott érdeklődés a program folytatását indokolta, és idén már 480 intézmény pályázott.

A Biztonság Hete

Első alkalommal és egyúttal hagyományteremtő szándékkal került megrendezésre A Biztonság Hete 2017. szeptember 18–22. között a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság együttműködésében. A rendezvénysorozat elsődleges célcsoportját a gyerekek alkották, hiszen ők jelentik az egyik legveszélyeztetettebb korcsoportot a közlekedési és az otthoni balesetek vonatkozásában.

Lite Ride – "Légy az őrangyalom!" Közlekedésbiztonsági családi nap 2017

Nagy érdeklődés fogadta 2017. szeptember 30-án az ORFK–OBB (Országos Balesetmegelőzési Bizottság), a ZIM Stúdió és a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. együttműködésében a második alkalommal megrendezett Lite Ride - avagy "Légy az őrangyalom!" Közlekedésbiztonsági családi napot a Budapest 11. kerületi Bikás parkban. A rendezvényen kicsik és nagyok egyaránt találtak koruknak megfelelő aktivitásokat. A rendezvényen közel ezer érdeklődő fordult meg.

IV. Országos Iskolarendőr Szakmai Nap

A rendőrség 2008. szeptember 1-jével hirdette meg „Az iskola rendőre" programot, amely az eddig eltelt kilenc év tapasztalatai alapján nagymértékben segítette a gyermekek védelmére irányuló, átfogó bűn- és baleset-megelőzési tevékenységet. A program célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezők felderítése, megszüntetése.

KRESZ Futam társasjáték

Az Élet Úton program keretében útjára indított Biztonságos Óvoda Program, ami az óvodások közlekedésre felkészítését javítja, az intézmények ez irányú tevékenységét támogatja. Hasznos segédeszközként lett kialakítva a KRESZ FUTAM társasjáték, ami a csoportfoglalkozás, a szabad játék és a projektek hasznos segítője!

Biztonságos Óvoda Program 2018

Szakértők szerint teljesen egyértelmű összefüggés mutatható ki a közlekedésre nevelés és a gépjárművezető-képzés között: azok, akik részesültek előzetes közlekedésre nevelésben, lényegesen könnyebben sajátítják el a gépjárművezetést. A biztonságos közlekedéshez is elengedhetetlen a megfelelő felkészítés, és bizonyított tény, hogy már óvodás kortól fontos az érzékenyítés megkezdése. Az Élet Úton Program stratégiájába illeszkedve a Biztonságos Óvoda Program 2016-ban indult a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kezdeményezésére, így 2018-ban a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) már harmadik alkalommal valósította meg.

Kétkerekű Suli Program 2018

Idén ötödik alkalommal valósult meg a 13–16 éves korosztálynak szóló Kétkerekű Suli az Élet Úton program keretében és a Közlekedéstudományi Intézet szakmai irányítása mellett. E közlekedésre nevelési program segítségével az általános és középiskolás diákok olyan vezetéstechnikai ismereteket sajátíthatnak el, amelyek az utakon akár életmentőek is lehetnek egy esetlegesen bekövetkező vészhelyzetben. A kezdeményezés sikerességét igazolja, hogy a Kétkerekű Suli Program 2018 júniusában az European Road Safety Charter zsűrijének értékelése alapján elnyerte az Excellence in Road Safety (Kiválóság a közúti közlekedésbiztonságban) Díjat.

Egyenlő Biztonság

A hátrányos szociális helyzetben lévők részére gyakran kevésbé elérhető a közlekedésbiztonsági oktatás, közlekedésre felkészítés, miközben fokozottan védtelen közlekedőként vesznek részt a közlekedésben, ezért kiemelten fontos az őket célzó közlekedésbiztonsági rendezvények szervezése. A megfelelő, célzott közlekedésbiztonságot javító akciók, tevékenységek meghatározása érdekében fontos az érintett közlekedői csoportok közlekedési problémáinak feltárása, illetve a hátrányos helyzetűek esetében a tényleges nehézségeiken alapuló közlekedésre felkészítési program kidolgozása és megvalósítása. Ezért indította útjára a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) Közlekedésbiztonsági Kutatóközpontja „Egyenlő biztonság” című projektjét.

Élet Úton 2019

Hamarosan...