Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram

Facebook ikon Akadálymentes verzió ikon

Aktuális

Hogy lehet a biztonságos közlekedésre nevelni a gyereket?

Konferencia a közlekedésre nevelés aktuális kérdéseiről

A közlekedés fejlődése magával hozta a veszélyek növekedését is, amit nem lehet pusztán jogszabályok alkotásával csökkenteni: a megelőzés leghatékonyabb eszköze a közlekedési morál megváltoztatása lenne, amit a gyerekkorban elkezdett szisztematikus oktatással, felvilágosítással lehet elérni – fogalmazott a közlekedési hatóság elnöke az NKH által 2015 novemberében-decemberében szervezett országos konferenciasorozat budapesti előadásán.

Elindult a Mese-rajz pályázat az általános iskolák számára

A meserajz.hu csapata idén tavasszal is pályázatot hirdet az általános iskolák körében, hogy segítse a legkisebbek közlekedésbiztonsági nevelését. A pályázat védnökei: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Közlekedéstudományi Intézet. A pályázaton a közoktatási intézmények 1–4. évfolyamos tanulói indulhatnak. Szeretnénk, ha a gyerekek röviden elmesélnék, hogyan tanítják meg őket a szüleik a biztonságos közlekedés szabályaira. A kitalált vagy az életükből merített meséhez rajzoljanak, fessenek illusztrációt is, vagy akár képregény formájában is elmesélhetik történetüket.

Június közepéig végezhetőek el az ingyenes közlekedésbiztonsági képzések

Márciustól ismét elérhető a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Közlekedési Hatóság együttműködésében biztosított térítésmentes online tananyag a tanuloknak.hu és a kreszfelfrissito.hu weboldalakon. Az e-learning képzés új témakörökkel bővült: kiemelten foglalkozik a gyalogos és kerekesszékes közlekedés szabályaival, felhívja a figyelmet a diszkóbalesetek okaira és megelőzésére.

Idén tizedszer hirdetik meg a Kerékpárosbarát Pályázatokat

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Kerékpáros Magyarország Szövetséggel együttműködésben tízedik alkalommal hirdette meg Kerékpárosbarát Munkahely és Kerékpárosbarát Település pályázatait. A kerékpár, mint közlekedési és szabadidős eszköz népszerűsítéséért tenni kívánó önkormányzatok, cégek és intézmények jelentkezéseit április 2-ig várják.

„Biztonságos Óvoda” pályázat május 3-áig

„Biztonságos Óvoda” címmel pályázatot hirdet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Közlekedéstudományi Intézet közreműködésével. A pályázat célja a gyermekeket érintő legfontosabb közlekedésbiztonsági ismeretátadás támogatása. A pályázatok benyújtásának határideje 2016. május 3.

Öt éves az Élet Úton program

Öt évvel ezelőtt indult az Élet Úton, a biztonságos közlekedésre felkészítés programja, melyet a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram keretein belül indított útjára 2011 áprilisában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, együttműködve az ORFK – Országos Baleset-megelőzési Bizottsággal, a Nemzeti Közlekedési Hatósággal, illetve a Közlekedéstudományi Intézettel. Az évforduló alkalmából a Közlekedéstudományi Intézet 2016. április 12-én ünnepi találkozót és szakmai fórumot szervezett a program partnerei számára. A partnertalálkozó célja az Élet Úton program eddigi eredményeinek és a soron következő feladatainak közös áttekintése volt.

KRESZ 8-próba a Vasúttörténeti Parkban

Új életre keltek a Vasúttörténeti Park kiszolgált személykocsijai 2016. június 2-án, ahogy a muzeális vagonoknak végső otthont adó hangárt birtokukba vették az ország minden megyéjéből érkező, a verseny lázában égő általános iskolások. Az alsó és felső tagozatos diákok nemcsak ügyességüket, de közlekedési ismereteiket is összemérhették a KRESZ 8-próba elnevezésű országos verseny döntőjében versenyszellemből pedig nem volt hiány: a gyerekek minden tudásukat latba vetették, hogy kivívják az első helyet a közlekedésbiztonsági vetélkedőn.

Így zárult a Biztonságos Óvoda pályázat

A legjobb közlekedésre nevelési programot kidolgozó és megvalósító óvodákat díjazta Mosóczi László közlekedésért felelős helyettes államtitkár 2016. június 16-án a Ferencvárosi Kicsi Bocs Óvodában. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. által az Élet Úton program keretében meghirdetett „Biztonságos Óvoda” országos pályázat célja az volt, hogy az országban fellelhető legjobb óvodai gyakorlatokat összegyűjtse, díjazza, és a hatékony programokat közzé téve segítséget nyújtson azoknak az óvodáknak, amelyek hasonló kezdeményezéseket terveznek megvalósítani. A díjak kiosztása mellett Mosóczi László ünnepélyesen átadta azt a KRESZ-parkot is, amelyet a rendezvénynek otthont adó nyertes ferencvárosi óvoda kapott jutalmul, és amelyet az óvoda gyermekei nyomban birtokba is vettek.

Nico Rosberg a gyerekrajongók kérdéseinek célkeresztjében

A 2016. július 24-i Magyar Nagydíjon második helyezést szerzett Nico Rosberg, a Mercedes német Formula 1-es pilótája. A hétvégén azonban nem ez volt az egyetlen kihívás, amelynek sikerrel felelt meg: a nagydíjat megelőző napon ötven kíváncsi gyermek várta őt egy rendhagyó sajtóeseményen a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központjában, hogy feltehessék izgalmas és nem egy esetben váratlan kérdéseiket az autóversenyző hírességnek. Rosberg azonban nem jött zavarba a kérdések kereszttüzében, a gyermekek legnagyobb örömére mindenkinek választ adott, sőt, a találkozó végén aláírt pilótakesztyűjét is felajánlatta jótékonysági célokra Bozori Gabriellának, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás és Oktató Központja vezetőjének.

Biztonságra hangolás - European Road Safety Tunes

A European Road Safety Tunes nemzetközi kezdeményezés célja a fiatalkorúak halálos kimenetelű baleseteinek visszaszorítása (5%-os csökkentése) a résztvevő országokban (Ausztria, Belgium, Hollandia, Lengyelország, Csehország, Szlovénia, Spanyolország és Magyarország). A projekt időtartama 26 hónap, kiemelt célcsoportja a szakiskolában vagy szakmunkásképzőben tanuló 15–24 éves fiatal közlekedők – ugyanis ez a korcsoport gyakran védtelen közlekedőként vesz részt a közlekedésben. Ebben a korosztályban Magyarországon 2014-ben 1660 balesetet okoztak, ami az összes közlekedési baleset 10%-át teszi ki. A kezdeményezés foglalkozásain keresztül 3500 diákot kíván közvetlenül elérni, további 8000 diákot pedig a médián és a programhoz kapcsolódó művészeti alkotásokon keresztül.

Április elejéig várják a pályázatokat a Biztonságos Óvoda programban

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. szervezésében 2017-ben újra meghirdetett pályázat legfontosabb célja az óvoda pedagógiai programba integrálható közúti közlekedésbiztonsági módszertani segédletek megismertetése az intézményekkel, óvodapedagógusokkal, a közlekedésre nevelési tevékenység támogatása.

Indul a KRESZ Faktor!

A KRESZ-Faktor elsősorban fiatal (17-25 év közötti) friss jogosítványosoknak szóló teszt-sorozat, amely a biztonságos közlekedés fontosságára hívja fel a figyelmet. Az ügy mellé állt Michelisz Norbert, a túraautó-világbajnokság magyar pilótája is. A három fordulós teszt-sorozaton pedig már csak azért is érdemes részt venni, mert a főnyeremény egy Volkswagen Up!

Így látják a kamaszok a közlekedés veszélyeit

Aggodalomra és bizakodásra egyaránt okot adnak annak a kamaszok körében végzett felmérésnek az eredményei, amelyet a Mercedes-Benz Hungária Kft., az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Közlekedéstudományi Intézet egymással együttműködésében végzett el a Z generáció közlekedésbiztonsági ismereteivel kapcsolatban. A több mint ötezer tizenéves tudását és véleményét kutató reprezentatív felmérés a tudatmódosító szerek vezetés közbeni használatát, a fiataloknak a biztonsági öv használatával kapcsolatos szokásait, valamint KRESZ ismereteit vizsgálta. A kutatás eredményeit Győrfi Pál, a Mercedes-Benz közlekedésbiztonsági nagykövete ismertette a 2017. április 6-án rendezett sajtótájékoztatón.

Így zárult hazánkban a Safety Tunes

Iskolások, újságírók és közlekedési szakemberek alkotta közönség előtt zárult a European Road Safety Tunes hazai programsorozata: az eredmények bemutatására és a legjobb pályaművek díjazására 2017. április 28-án, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakgimnáziumában került sor. A 15–24 évesek közúti közlekedésbiztonságának javítását célzó nemzetközi projektet Magyarországon az Európai Unió és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával a Közlekedéstudományi Intézet valósította meg.

A Biztonságos Óvoda 2017 díjátadó ünnepsége

Második alkalommal került megrendezésre a Biztonságos Óvoda program, amelynek a 2017. június 22-én a budapesti Minipoliszban szervezett díjátadó ünnepsége a győztes óvodák pedagógusainak és óvodásainak egyaránt nagy örömmel szolgált: míg az óvónők a díjakat vehették át, addig a gyerekek szabadon kipróbálhatták a Minipolisz valamennyi játékát és helyszínét. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. szervezésében meghirdetett pályázat legfontosabb célja az óvodák pedagógiai programjába illeszthető közúti közlekedésbiztonsági módszertani segédletek megismertetése az intézményekkel, az óvodapedagógusokkal, illetve a közlekedésre nevelési tevékenység támogatása. A tavaly meghirdetett lehetőségre 350 óvoda jelentkezett. A mintaprogram sikere és a fokozott érdeklődés a program folytatását indokolta, és idén már 480 intézmény pályázott.

A Biztonság Hete

Első alkalommal és egyúttal hagyományteremtő szándékkal került megrendezésre A Biztonság Hete 2017. szeptember 18–22. között a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság együttműködésében. A rendezvénysorozat elsődleges célcsoportját a gyerekek alkották, hiszen ők jelentik az egyik legveszélyeztetettebb korcsoportot a közlekedési és az otthoni balesetek vonatkozásában.

Lite Ride – "Légy az őrangyalom!" Közlekedésbiztonsági családi nap 2017

Nagy érdeklődés fogadta 2017. szeptember 30-án az ORFK–OBB (Országos Balesetmegelőzési Bizottság), a ZIM Stúdió és a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. együttműködésében a második alkalommal megrendezett Lite Ride - avagy "Légy az őrangyalom!" Közlekedésbiztonsági családi napot a Budapest 11. kerületi Bikás parkban. A rendezvényen kicsik és nagyok egyaránt találtak koruknak megfelelő aktivitásokat. A rendezvényen közel ezer érdeklődő fordult meg.

IV. Országos Iskolarendőr Szakmai Nap

A rendőrség 2008. szeptember 1-jével hirdette meg „Az iskola rendőre" programot, amely az eddig eltelt kilenc év tapasztalatai alapján nagymértékben segítette a gyermekek védelmére irányuló, átfogó bűn- és baleset-megelőzési tevékenységet. A program célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezők felderítése, megszüntetése.